Sportul cu porumbei din Olanda și Belgia este destul de diferit de sportul cu porumbei din Taiwan. Ne-am referit la asta într-un articol anterior. În Europa, cele mai importante au fost, și sunt încă, cursele cu porumbei maturi.
Până în anii șaizeci, columbofilii considerau cursele cu păsări tinere o povară. Nu era decât o necesitate să-i pregătim pentru viitor. Ar trebui să acumuleze experiență pentru cariera lor de zbor ca păsări bătrâne, cu alte cuvinte, cursele de păsări tinere au fost considerate ca antrenament și puțin mai mult decât atât. Momentul de cotitură a fost organizarea unei curse naționale pentru tineri în Olanda, cu lansare din Orleans, în anii cincizeci. Distanța a fost de aproximativ 420 de kilometri pentru crescătorii din sud, porumbeii care aparțineau crescătorilor din nord au fost nevoiți să depășească aproximativ 650 de kilometri. Apoi, mulți oameni au protestat puternic împotriva unei astfel de curse. Era prea departe. Păsările tinere nu puteau face față unei asemenea distanțe.. Cei care erau împotrivă păreau să aibă dreptate, deoarece prima cursă a fost un masacru. Aproximativ o treime dintre păsări nu s-au mai întors. Dar asta nu a însemnat în niciun caz sfârșitul cursei de la Orleans, dimpotrivă.
SCHIMBARE GRADUALĂ
Treptat, oamenii au început să realizeze că păsările tinere puteau face față cu ușurință la distanțe de 450 sau mai mult de kilometri. Din ce în ce mai mult au început să se intereseze de cursele cu păsări tinere, iar Orleans a câștigat atât de mult în popularitate încât avea să devină cea mai mare cursă de porumbei din lume. La începutul anilor 90 nu mai puțin de 250.000 de păsări au fost introduse și eliberate în același timp. „Cerul de deasupra Orleansului a devenit negru, arăta ca o eclipsă de soare”, scriau revistele. În anii 70 am avut o situație destul de diferită de cea din trecut. Cursele cu păsări tinere nu mai erau un mijloc de a le antrena pentru viitorul lor, erau considerate la fel de distractive precum cursele cu păsări bătrâne. Unul dintre motive a fost că la păsările bătrâne erau întotdeauna aceiași oameni care câștigau, în timp ce la păsările tinere șansele erau mai egale. Toată lumea putea câștiga (în acele vremuri!). Din cauza acestui interes tot mai mare au fost organizate mai multe curse pentru tineri, chiar și până la 600 de kilometri și... foarte puține păsări s-au pierdut. Și am primit o nouă categorie de columbofili: cei care erau mai puțin interesați de cursele de păsări bătrâne, dar mai mult de cursele de păsări tinere: erau numiți „specialiști”. În câțiva ani, au dominat atât de mult încât au distrus cursele. Acum avem o situație amuzantă: în trecut se spunea „cu tinerii șansele sunt mai egale, că oricine poate câștiga”. Acum sosise momentul invers. Cursele cu păsări tinere au devenit o „petrecere de familie”, fără distracție pentru restul, cei câțiva fericiți au câștigat totul. Cursele împotriva „specialiștilor” erau ceva ce crescătorii obișnuiți puteau uita, deoarece era bătuți în prealabil. Mai ales cei care aveau păsări de lungă distanță și-au plecat capul, pentru că păsările dintr-o familie de distanțe lungi niciodată nu concurează bine în anul în care se nasc. Am să vă povestesc despre metodele acelor supraoameni cu păsări tinere. Deși nu sunt sigur că europenii se descurcă mai bine decât colegii lor sportivi din Taiwan. În Taiwan sunt implicați mulți bani și atunci când sunt implicați bani nu vă puteți permite să fiți slabi.
CREȘTEREA
„Specialiștii” încep reproducerea la sfârșitul lunii noiembrie sau la mijlocul lunii decembrie cel târziu. Asta în inima iernii, când zilele sunt reci și scurte. Așadar, un sfat pentru tine dragă cititor: dacă vrei vreodată să vizitezi Olanda sau Belgia stai departe iarna. Este foarte neplăcut, mulți oameni fac chiar și o depresie de iarnă. Nu columbofilul însă. Este prea ocupat pentru a vizita un psihiatru. Sezonul de reproducere este în plină desfășurare și îi ia tot timpul. El trebuie să facă zilele mai lungi, deoarece porumbeii nu se împerechează când lumina zilei nu este mai mare de 7 ore. De asemenea, trebuie să dea apă păsărilor frecvent, deoarece poate îngheța imediat. Ceea ce fac ei este să aprindă luminile la aproximativ 7.00 a.m. și să le lase să ardă până în jurul orei 21.00. Ei încep să facă acest lucru cu aproximativ 10 zile înainte de împerechere. Când păsările sunt împerecheate în noiembrie/decembrie, puii vor împlini o săptămână de Anul Nou. Crescătorii de curse lungi își împerechează păsările mai târziu, deoarece știu prea bine că nu au nicio șansă atunci când concurează cu tineri. În primele patru luni de viață, păsările tinere primesc hrană cu multe proteine (mazăre). Acesta este considerat a fi un mijloc bun pentru dezvoltarea lor.
ANTRENAMENTUL
„Specialiștii” încep sa facă mâncarea „mai ușoară” În aprilie. „Mai ușor” înseamnă mai ușor de digerat: mai puține proteine, cum ar fi mazărea și mai multe „alimente dietetice”. Rezultatul hranei „mai ușoare” este că păsările încep să se antreneze spontan în jurul crescătoriei. Acesta este un „trebuie” absolut. Dacă tinerii nu zboară cel puțin o oră, este inutil să începi să-i antrenezi. Pentru că dacă păsările nu zboară ca naiba după ce le-au eliberat, înseamnă că nu există nicio condiție. „Fără condiție” înseamnă rezultate slabe și... păsări care se pierd! Majoritatea campionilor încep antrenamentele în mai, păsările au aproximativ 5 luni atunci. 5 luni este o vârstă înaintată pentru standardele taiwaneze, dar ar trebui să vă dați seama că vremea în Olanda poate fi foarte rea înainte.
Cu toate acestea, vremea este atât de imprevizibilă încât se poate întâmpla ca păsările să întâmpine condiții proaste în drum spre casă. Astfel de curse poate câștiga orice porumbel, ceea ce este bine de reținut atunci când cumpărăm păsări. Cum se face? Înainte de a cumpăra, vrea să știe care au fost condițiile meteorologice ale cursei câștigate de porumbel. Cu alte cuvinte: Dacă a fost o cursă corectă, cu șanse egale pentru toți porumbeii.
PROGRAM DE CURSE
Sezonul de curse începe la sfârșitul lunii iunie, iar cursa mare (Național Orleans) este la începutul lunii august. Asta obișnuia să fie la sfârșitul lunii august. Acesta a fost (important de știut) momentul în care păsările năpârleau. Și năpârlirea este o mare problemă în jocul păsărilor tinere. Porumbeii care năpârlesc nu câștigă niciun premiu. Deci, ce au făcut crescătorii? Opresc năpârlirea artificial. Mai întâi prin utilizarea cortizonului, mai târziu prin „sistemul de întunecare” (cantitate maximă de lumină de zi 10 ore). De ce nu mai cortizon? A devenit interzisă deoarece sunt considerate droguri. Cei care sunt prinși folosind cortizon vor fi expulzați din curse timp de 3 ani. Întrucât organizațiile naționale din Olanda și Belgia (NPO și KBDB) doreau să de motiveze crescătorii să oprească artificial năpârlirea, programul curselor a fost schimbat.
Acum, cursele naționale de distanță lungă au loc mai devreme decât în trecut. Sezonul începe cu o cursă de la aproximativ 90 de kilometri și în fiecare săptămână următoare distanța va fi mai mare. Cursele mari (Naționale sau Semi-Naționale) sunt de la 400 până la aproximativ 600 de kilometri.
ALIMENTARE EXTRA
Gritul este, în afară de hrana normală, considerată a fi cel mai important lucru de care au nevoie porumbeii. Ceea ce fac campionii este să încerce să-i lase să mănânce grit cât mai mult posibil. Gritul trebuie reîmprospătat în fiecare zi sau la fiecare 2 zile. Porumbeii nu mănâncă gritul care rămâne în crescătorie din cauza prafului care se va lipi de el. Păsărilor le place proaspăt. Odată mi-a spus un medic (un om de știință specializat în porumbei) cât de importante sunt mineralele din grit. „Când păsările vin acasă de la o cursă grea, ar trebui să puneți niște nisip în cutia lor și niște mâncare normală și să vedeți ce se întâmplă”, a spus el. Am făcut asta și într-adevăr, avea dreptate. Primul lucru pe care l-au făcut păsările a fost să culeagă nisip în loc de mâncare. Este instinctul lor! Organismul are nevoie de aceste minerale. În primele zile după cursă, păsările primesc „dietă” pentru o digestie bună, spre sfârșitul săptămânii, înainte de cursă, primesc în plus porumb sau alune pentru a acumula energie.
SISTEMUL; O DILEMĂ
Crescătorii se ocupă de două sisteme diferite. Ambele au avantaje și dezavantaje.
a. Unul este „sistemul natural”. Asta înseamnă că concurează cu ouă sau pui în cuib. Este practicat de cei care vizează cursele naționale precum Orleans și Bourges.
Am făcut odată un studiu despre poziția câștigătorilor naționali. 65 % dintre ei au avut un pui în cuib. Deci cursele la natural (cu un pui în cuib) arată ca un sistem bun pentru cei care vizează una sau două curse importante. Dezavantajul este că păsările pe ouă au rareori succes. Sunt în vârful condiției și motivației lor doar 2 săptămâni. Un alt dezavantaj este că păsările nu se antrenează în jurul crescătoriei în mod spontan. Antrenamentul este considerat ca fiind foarte important, astfel încât păsările sunt forțate să zboare (sunt surprinse de o minge, un steag sau așa ceva). Sau sunt duși cu mașina.
b. Celălalt sistem este cu sexe separate. Marele avantaj al acestui lucru este că păsările, cu condiția să fie în formă bună, se antrenează în jurul crescătoriei ca naiba. Cursele cu sexe separate sunt practicate de majoritatea campionilor. Masculii și femelele sunt adăpostite în diferite secțiuni. Dimineața se antrenează masculii și seara femelel. Sau invers, nu contează. Cu câteva ore înainte de îmbarcare sunt lăsați împreună și li se permite „să facă dragoste”. Pe vreme foarte caldă, masculii se pot alătura femelelor cu o zi ÎNAINTE de îmbarcare. Motivul pentru aceasta este să-i puneți în coș atunci când sunt liniștiți și nu mai sunt entuziasmați. Păsările care sunt într-o stare excitată, plină de stres, se vor epuiza prea mult în timpul transportului.
ÎN CONCLUZIE
Când încearcă să câștige acea cursă, campionii consideră că cea mai bună poziție este să-și aibă puii pe un pui. Dar cei care vor să fie buni în fiecare cursă (câștigul nu este primul lor obiectiv) au sexele separate. Până acum, acestea sunt ideile și metodele celor mai mulți campioni din Olanda și Belgia.
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri.